Santa Maria Del Fiore ( Firenze)

Det var en deilig dag på formiddagen her i Firenze.

Min mann ville orientere seg i hva som befinner seg i nærheten av hotelllet og vi fikk et kart av byen.  Målet var å se på den berømte Sta Maria Del Fiore blant annet.

Det kryr av turister.  Det var veldig lang kø for å gå inn der derfor vi tok bare bilder utenfor. Det var virkelig imponerende. 

Her er informansjon om stedet fra: Wikipedia

Basilica di Santa Maria del Fiore (oversatt: «Den hellige Marias blomsts basilika», lokalt kalt Il Duomo) er en katolsk katedral og erkebispesete i Firenze i Italia.

Hva katedralens navn henspiller på er noe omtvistet. Noen mener at det henviser til liljen som er Firenzes symbol, mens andre mener navnet henspiller på Kristus som den blomst som sprang ut av Maria.

Katedralen ble bygd på samme sted hvor det sto en eldre katedral, Santa Reparata fra 800-tallet. På slutten av 1200-tallet var den gamle katedralen blitt for liten. Arnolfo di Cambio ble engasjert som arkitekt i 1296, og han satte seg fore å bygge den største kirke som kristenheten noensinne hadde skuet, bygd som en basilika. Den nye katedralen som ble innviet av Pave Eugenius IV den 25. mars 1436, på årets første dag etter den florentinske kalender, hadde plass til 30 000 personer og var med det den største kirken i kristenheten. Den er imidlertid senere blitt forbigått i størrelse av Peterskirken i Roma, St. Paul-katedralen i London og Katedralen i Milano. Pave Eugenius IV vigslet katedralen den 25. mars 1436, årets første dag etter den florentinske kalender.

Katedralens kuppel ble utformet av Filippo Brunelleschi, som fikk oppdraget foran konkurrenten Lorenzo Ghiberti etter en konkurranse i 1419. Kuppelen er bygd av 4 millioner murstein, måler 42 meter i diameter, veier 37 000 tonn og er verdens største i sitt slag. Brunelleschi hentet inspirasjon fra Pantheon i Roma, men i motsetning til denne, som er murt i betong, er kuppelen til Santa Maria del Fiore konstruert i murstein.

Innvendig er kuppelen dekorert med en 3600 kvadratmeter stor freske som forestiller dommedag, malt av Giorgio Vasari og Federico Zuccari i årene 1572 1579.

Den nåværende fasaden i trefarget marmor er nygotisk og ble oppført etter en arkitektkonkurranse i 1864.

Da Santa Reparata ble revet fant man relikviene av Firenzes første biskop, Sankt Zenobius, og hans urne oppbevares nå i katedralen. I krypten er alle Firenzes biskoper begravet. 

Her er bildene jeg fikk tatt. Litt vanskelig å ta helhetsbilde pga. avstanden.

Jeg spurte mannen min om han kunne ta bilder av meg med katedralen som bakgrunn. Denne gangen  sa han ja:) 

Jeg med den hvite hatten. Måtte kjøpe fra  en sur gateselger for 10 euro fordi det var så så varm under solen.

Bygningen bak meg heter Battistero di San Giovani ( Nederst bilde)

Info fra Wikipedia

Dåpskapellet i Firenze (Italiensk: «Battistero di San Giovanni») er en religiøs bygning i Firenze, Italia, og den har status som en liten basilika. Det oktagonale dåpskapellet står delvis plassert på både Piazza del Duomo og Piazza di San Giovanni, rett overfor Santa Maria del Fiore og klokketårnet til Giotto.

Dåpskapellet er en av de eldste bygningene i byen, konsturert mellom 1059 og 1128 i den fiorentinske romanske stilen.

Selv om den fiorentinske stilen ikke ble spredt over Italia like mye som den romanske fra Pisa eller Lombardia, var dens innflytelse avgjørende for den videre utvikling av arkitekturen, og den dannet grunnlaget som Francesco Talenti, Leon Battista Alberti, Filippo Brunelleschi og andre arkitekter opprettet renessansearkitekturen fra. I forhold til den florentinske romanske stilen kan en snakke om en “proto-renessanse”, men samtidig kan en også se en tydelig innflytelse av arkitektoniske tradisjoner fra sen-antikken i Italia, som for eksempel finnes i San Salvatore i Spoleto, Tempelet i Clitumnus eller kirken Sant’Alessandro i Lucca.

Dåpskapellet er kanskje best kjent for sine tre sett med kunstneriske viktige bronsedører med relieff-skulpturer. De sørlige dørene er laget av Andrea Pisano, og i nord og i øst er dørene laget av Lorenzo Ghiberti[1]. The østlige dørene ble senere omtalt som “Paradisets Dører” av Michelangelo.

Den italienske poeten Dante Alighieri og mange andre kjente renessansepersoner, inkludert medlemmer av Medici-familien, ble døpt i dette dåpskapellet[2]. Faktisk ble alle fiorentinere av katolsk tro døpt her fram til slutten av 1800-tallet. 

Fortsetter til neste innlegg:

Jeg kom til Norge i 1989 og er blitt nesten norsk i væremåte, unntatt utseende. Norge er et vakkert land med snille mennesker og jeg elsker de flotte lanskapet. Jeg er en dame med mange interesser. Liker å lese og skrive. Har mange hobbyer blant annet håndarbeid og fotografering, kortlaging osv. Liker å lære nye ting hele tiden. Andre beskriver meg som en omsogsfull dame. Jeg er også en dame med godt humør. Det vil si at jeg liker å få andre til å le. Det gjør hverdagen hyggeligere for alle. Jeg prøver alltid å se det positive ting ut av livet. Problemer møter alle, men det er hvordan vi ser på det som er viktig. Det er lærdom I alt ting som skjer med oss. Det viktigste for meg er mitt forhold til den levende Gud. Jeg tror på Gud og elsker å lese hans ord. Jeg er ikke perfekt, men prøver å gjøre den rette.
Posts created 1007

4 thoughts on “Santa Maria Del Fiore ( Firenze)

  1. Jeg har vært i Firenze en gang men hadde for liten tid. Jeg jogget i full fart nedover gaten for å se palasset til Medicifamilen for jeg hadde akkurat lest en bok om det. I gaten inn til venstre for kirken ligger en pastarestaurant med nydelig pasta 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top